top of page

SU YALITIMI YÖNETMELİĞİ'NİN ÜLKEYE KATACAÄžI DEÄžER, ÇEVRE VE ÅžEHİRCİLİK BAKANLIÄžI İLE BİRLİKTE, İZODER, BİTÜDER VE SUDER'İN ORTAK BASIN TOPLANTISIYLA DUYURULDU

Türkiye’de inÅŸaat sektöründe büyük bir eksikliÄŸi gidererek, binalara dayanıklılık, kalite ve güç kazandıracak su yalıtımı uygulaması ile ilgili beklenen yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni ‘Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’nin ülkeye, inÅŸaat sektörüne ve binalara katacağı deÄŸer; Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile birlikte, yalıtım sektörünün çatı örgütü İZODER, su yalıtımı dernekleri BİTÜDER ve SUDER’in düzenlediÄŸi ortak basın toplantısıyla duyuruldu.
Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Su yalıtımı olmayan binaların ömrü 30 yıldır. Ama yalıtım yapılırsa binaların ömrü 80-100’a çıkar” dedi. “Artık ülkemizde binaların kaderi deÄŸiÅŸiyor” diyen İZODER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Levent Pelesen ise ÅŸunları söyledi: “Bu yönetmelik, su yalıtımı ile ilgili çok büyük bir eksikliÄŸi giderecek. Yeni binalarda bu yönetmeliÄŸe uyulmadığının tespit edilmesi halinde, binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek.”
Deprem tehlikesi altında bulunan Türkiye’de, yapı ömrü ve dayanıklılığı açısından büyük öneme sahip su yalıtımı konusunda önemli bir adım atıldı. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından, Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları DerneÄŸi İZODER’in destek ve giriÅŸimleriyle mevzuattaki eksikleri gidermek üzere hazırlanan ‘Binalarda Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’ 27 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımladı.
Binaların kaderini deÄŸiÅŸtirecek ‘Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’nin, ülkemize, sektöre ve vatandaÅŸa neler kazandıracağı; Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları DerneÄŸi), BİTÜDER (Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri DerneÄŸi) ve SUDER (Su Yalıtımcıları DerneÄŸi)’in katılımıyla düzenlenen basın toplantısında paylaşıldı. 7 Kasım Salı günü Ankara’da gerçekleÅŸtirilen toplantıda, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, İZODER BaÅŸkanı Levent Pelesen ile birlikte BİTÜDER BaÅŸkanı Kemal ÇolakoÄŸlu ve SUDER BaÅŸkan Vekili Semagül Köprülü,  ‘Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’ ile ilgili tüm detayları ele aldı.

"İnsanı gam, duvarı nem yıkar"

Anadolu’da bir tabir vardır ‘İnsanı gam duvarı nem yıkar’ diyen, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Temel hedefimiz, binaların, özellikle zeminlerde ciddi ÅŸekilde neme maruz kalması ve korozyona uÄŸramasının önüne geçmektir. Binaların güvenli, saÄŸlıklı, kaliteli ve uzun ömürlü olması için tüm ilgili paydaÅŸlarla beraber gerekli çalışmaları yaptık ve Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’ni yayınladık. Depremlerde binaların yıkılmasının en büyük nedenlerinden birinin, zemindeki kolonların, kiriÅŸlerin ciddi ÅŸekilde korozyona uÄŸraması ve böylece binaların taşıma yükünün azalması olduÄŸu anlaşıldı. Bu yönetmelikle, binaların taşıma yükünün ilk yapıldığı andaki pozisyonunda korumak istiyoruz. Bunun için de yeni yapılacak binalarda özellikle su yalıtım projeleri, su yalıtımı malzemeleri ve su yalıtımının uygulanmasıyla ilgili bir yol haritası ortaya koyduk. Üç derneÄŸimiz, teknik kılavuzların hazırlanması ve bu kitapçıkların kamuoyuyla paylaşılmasını saÄŸlayacak. İkincisi, yeni binalarda mühendislerin doÄŸru projelendirme yapmasının ÅŸartları, doÄŸru ve sistemli bir ÅŸekilde ortaya konulacak. Üçüncü olarak, doÄŸru malzeme ve ustaların doÄŸru uygulama yapması. DoÄŸru malzeme seçimi için de, malzeme teknik ÅŸartnamesi ile ilgili bir çalışma yapılıyor” dedi.

Su yalıtımı ile binanızın ömrü 80-100 yıla çıkar

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “VatandaÅŸa, yalıtımsız binaların ömrü 30 yıldır ama yalıtım yapılırsa binalarınızın ömrü 80-100’a çıkar’ dememiz, bundan dolayı su yalıtımı uygulamasının gerekliliÄŸini anlatmamız lazım. DoÄŸru proje, doÄŸru malzeme, doÄŸru uygulama ve bunların doÄŸru bir ÅŸekilde uygulanmasıyla binalarımız, ÅŸehirlerimiz daha kaliteli hale gelir. Üç dernek ve bakanlığımızla birlikte, daha saÄŸlıklı, güvenli uygulamalarla daha uzun ömürlü binalarımızı el birliÄŸiyle oluÅŸturmuÅŸ olacağız. Son olarak, mevcut binalarla ilgili de bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor. Ülkemizdeki 18 milyon konutun da yıkılıp yeniden yapılması çok doÄŸru ve anlamlı deÄŸil. Su yalıtımıyla binaların yıkılmasını el birliÄŸiyle önleyebiliriz. Daha güvenli, daha yaÅŸanabilir mekanların oluÅŸması için yönetmeliÄŸin ülkemize, milletimize hayırlar getirmesini diliyorum” diye konuÅŸtu.
 
Su yalıtımı olmayan binalara yapı ruhsatı verilmeyecek

Yeni yönetmeliÄŸin, Türkiye inÅŸaat sektörü ve vatandaÅŸ açısından önemli bir adım olduÄŸunu vurgulayan İZODER BaÅŸkanı Levent Pelesen, “Bu yönetmelik, su yalıtımı ile ilgili çok büyük bir eksikliÄŸi giderecek. Yeni yapılan binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulmadığının tespit edilmesi hâlinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. İZODER olarak, yönetmeliÄŸin oluÅŸturulması aÅŸamasında yaptığımız katkıyı sürdürerek, ülkemizde su yalıtımı konusunun doÄŸru algılanması ve uygulanabilmesine yönelik faaliyetlerimize devam edeceÄŸiz Bugün Türkiye çapında baÅŸlatılan kentsel dönüÅŸüm süreci, su yalıtımı uygulamaları için büyük bir fırsat ve inÅŸa edilen tüm yeni binalardaki su yalıtımının standartlara uygun yapılması çok önemli. DoÄŸru yapılmış su yalıtımı uygulamaları olmadan kentsel dönüÅŸüm hamlesi eksik kalacaktır” diye konuÅŸtu.

Binaların ömrü uzayacak

Su yalıtımı uygulamalarının doÄŸru ve standartlara uygun yapılması sayesinde binaların ömrünün uzayacağını vurgulayan Levent Pelesen, “Deprem kuÅŸağında yer alan bir ülkede, can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlayabilmek için alınması gereken en temel önlemlerin başında uzun ömürlü ve depreme dayanıklı binalar inÅŸa etmek geliyor. Bunun için de, yapıların, öncelikle su yalıtımı ile donatılarak korozyona karşı korunması gerekiyor. Bugün ülke genelindeki 15 milyon konutta halen su yalıtımı yok. 6.5 milyon konut ise deprem açısından riskli bina statüsünde. Ülke olarak depremle yaÅŸamayı öÄŸrenmeli, güvenli ve kaliteli yapılaÅŸma bilinciyle hareket etmeliyiz” dedi.

'Mesleki Yeterlilik Belgesi' zorunluluğu doğru uygulamayı artıracak

Levent Pelesen, “YönetmeliÄŸin amacına ulaÅŸması; tasarım aÅŸamasında doÄŸru ürün ve sistem seçiminden baÅŸlayıp, standarda uygun ürünlerin doÄŸru ÅŸekilde uygulaması ve etkin denetim ile saÄŸlanabilir. Özellikle ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmesinin yalıtım sektörünün geliÅŸimi adına önemli bir adım olduÄŸunu vurgulayan İZODER BaÅŸkanı, “DoÄŸru ve kaliteli su yalıtımı için uygulamanın bu iÅŸte yetkin ustalarca yapılması gerekiyor. Artık yapı sektöründe ustaların Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmadan çalışamaması, belgesiz ustalara ve bu ustaları çalıştıran firmalara yaptırım uygulanması da, ülkemizde doÄŸru yalıtım uygulamalarının artmasını saÄŸlayacak.  VatandaÅŸların da bu konuda bilinçlenerek, uygulayıcı firmaların belgeli usta çalıştırıp çalıştırmadıklarını kontrol etmeleri çok önemli” dedi.

Makul maliyetle saÄŸlıklı, güvenli ve konforlu binalara sahip oluyoruz

“Artık zorunlu kılınan ve yapı denetim kapsamına alınan su yalıtımının maliyeti yüksek deÄŸil” diyen İZODER BaÅŸkanı Levent Pelesen, ÅŸunları söyledi: “2017 yılı için binaların metrekare bazında normal inÅŸaat maliyet bedellerini gösteren cetvel dikkate alındığında, bugün yeni inÅŸa edilen bir konutun ortalama metrekare maliyeti kabaca 405,94 ila 858,53 TL arasında deÄŸiÅŸmektedir. Lüks konutlarda maliyetler 1374,78 TL’ye  kadar yükselmektedir. Su yalıtımının maliyeti ise bunun sadece yüzde 2-3’üdür. Son derece makul bir maliyetle uygulanabilen su yalıtımı, binamızı ömrü boyunca nemden ve sudan koruyabiliyor.”

Depremde ayakta kalacak binalar için su yalıtımına dikkat etmeliyiz

Yapıları suyun zararlı etkilerinden koruyan su yalıtımının, daha proje aÅŸamasındayken planlanmasının önemine dikkat çeken Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri DerneÄŸi BİTÜDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kemal ÇolakoÄŸlu, “Binayı suyun zararlı etkilerinden, sadece standartlara uygun malzemelerle ve ‘Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’ne uygun su yalıtımı uygulamalarıyla koruyabiliriz. Binaların temellerinde ve çatılarında, yer altı suyu, yaÄŸmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan su, donarak veya kimyasal tepkimelere girerek, donatının özelliÄŸini yitirmesine ve korozyona, yani paslanmaya neden oluyor. OluÅŸan korozyon ise yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep oluyor. Yeni yapılan binalarda da,  su yalıtımı, doÄŸru ve kaliteli malzemelerle yapılmazsa, ulusal ve uluslararası standartlara uygun ürün ve uygulama kalitesine dikkat edilmezse, 10 yıl sonra donatı, belli koÅŸullarda baÅŸlangıçtaki taşıma kapasitesinin, yaklaşık yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybediyor. Oysa su yalıtımı, binaları suyun zararlı etkilerinden koruyarak güçlü olmasını saÄŸlıyor” dedi.
 
Su yalıtımı yaşamsal değer taşıyan bir uygulama grubudur

SUDER BaÅŸkan Vekili Semagül Köprülü ise “Yalıtım sektörümüzün uzun süredir beklediÄŸi ‘Su Yalıtım YönetmeliÄŸi’nin 27 Ekim 2017’de yayınlanması ve 1 Haziran 2018’den itibaren de yürürlüÄŸe girecek olmasından dolayı, saÄŸlıklı ve güvenli yapılarla dizayn edilen ‘marka ÅŸehirlerde’ yaÅŸama hayalimize bir adım daha yaklaşıyoruz. Her teknik detayın, yaÅŸamsal konfora göre planlandığı bir çaÄŸda yaşıyoruz. Yalıtım konusuna da bu açıdan baktığımızda, temelden çatıya düÅŸünülen tüm yalıtım detayları içerisinde su yalıtımı, yaÅŸamsal deÄŸer taşıyan, telafisi zor ve hatta imkansız bir uygulama grubudur. Su yalıtımı yapılmayan binaların yüzde 64’ünün Marmara depreminde korozyon ve yanlış malzeme seçimi nedeniyle  yıkıldığı  hala hatırlardayken, ‘su yalıtımının milli bir dava olduÄŸu bilinci ile’ yönetmelik çalışmalarımıza, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığımızın önderliÄŸinde baÅŸladık. 2014 yılında SUDER olarak, İZODER ve BİTÜDER ile beraber katıldığımız bu çalışmalarla amacımız; ‘su yalıtımının gerekliliÄŸi’ konusunda farkındalık yaratmak, su yalıtımının artan önemine dikkat çekmek, henüz yapının inÅŸasına baÅŸlanırken alınması gereken önlemleri teknik ve ekonomik açıdan anlatarak su yalıtım bilincini oluÅŸturmaktır” diye konuÅŸtu.

© CC Yalıtım Hizmetleri Ltd. Åžti.

  • Gri LinkedIn Simge
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page